Her ses en af de mange betonkonstruktioner i et af renseanlæggene.
Byggeperiode
Vandprojektet er ved at gå ind i sin afsluttende fase. Oprindeligt var byggeperioden fra maj 2006 til maj 2009, men på grund af mange forskellige omstændigheder bliver projektet først færdigt omkring december 2009. Selvom projektet forventes fysisk færdigt i december, regner vi med, at familien Bastrup skal være her i Kandy lidt længere, da der typisk vil være en del papirarbejde, der først kan afsluttes efter udførelsen.
Finansiering
Projektet er finansieret som et såkaldt mixed-credit projekt under DANIDA, hvilket reelt betyder, at det er en gave til Sri Lanka fra den danske stat. Den danske stat har betinget sig, at danske interesser får fortrinsret i.f.m. udførelsen af projektet. Det betyder, at kun danske firmaer kunne byde på byggeopgaven, ligesom der fx står ”Grundfos” på mange af de pumper, vi installerer.
Fakta om byggeriet
Vi har bygget 3 såkaldte ”Treatment Plants”. Et ”Treatment Plant” er i denne forbindelse et renseanlæg bestående af ca. 10–12 bygninger i forskellige størrelser med hver deres funktion. Princippet er, at man pumper meget beskidt flodvand ind i Treatment Plantet i den ene ende, og i den anden ende får man 2 produkter – nemlig rent drikkevand og en masse slam. Det rene drikkevand pumpes med meget store pumper ud til de ca. 350.000 mennesker, der får glæde af det rene drikkevand, hvorimod slammet med lastbil køres ud på rismarkerne hvor det bruges som gødning.
Ud over de 3 ”Treatment Plants” har vi bygget en såkaldt ”Well Field”. En ”Well Field” er en samling brønde, der henter vandet op fra undergrunden. I vores tilfælde har vi nedgravet 10 brønde (på et areal som en håndboldbane) i ca. 18 meters dybde, hvorfra vi pumper vandet op. Også dette vand har en renhedsgrad, der gør tilsætning af kemikalier nødvendig, før det kan bruges som drikkevand.
De 3 ”Treatment Plants” og vores Well Field kan samlet producere ca. 54.000 m3 drikkevand pr. døgn – ca. det samme som 2.700 store tankbiler.
Udfordringerne
At producere de 3 ”Treatment Plants” og ”Well Fielden” har været den nemmeste del af projektet. Det sværeste har afgjort været at etablere det rørsystem, der skal transportere det rene drikkevand ud til forbrugerne. Fra renseanlægget pumpes vandet op i nogle store vandreservoirer (vandtårne), der er placeret højt i terrænet. Herunder ses et af vandreservoirene.Dette sker i såkaldte ”transmissions vandledninger”, hvilet typisk er HDPE-pipes (en slags plastrør) med en diameter på typisk 300 mm. Fra reservoirerne løber vandet i mindre rør – såkaldte ”distributionsledninger” ned til de enkelte forbrugere. Distributionsledningerne varierer meget i dimension – typisk fra en diameter på 225 mm til 90 mm. Der er ikke pumper på distributionsledningerne – vandet løber af sig selv nedad, da reservoirerne ligger meget højt.
På billedet ses rørlægningsarbejde langs en af de største veje i projektet.
Vi har nedgravet ca. 50 km transmissionsledninger og ca. 300 km distributionsledninger. Når rørarbejdet har været vanskeligt, skyldes det mange forhold. Fx er der i Sri Lanka tilsyneladende intet samarbejde mellem de forskellige myndigheder. Det betyder, at ”vandmyndighederne” gerne vil have lagt nogle vandrør, men ”vejmyndighederne” vil ikke tillade, at man graver i vejen. Systemet er meget bureaukratisk, så vi er blevet stoppet i vores arbejde utallige gange.
Af andre udfordringer kan nævnes, at der mange steder er klipper i undergrunden, og eftersom alle rør skal ned i 1,0 meters dybde, har vi måtte foretage mange sprængninger med dynamit, for at få rørene ned i den rette dybde.
Det er ligeledes et problem, at mange af de mennesker, der bor langs vejene, hvor vi graver, prøver at få noget ud af situationen. De prøver igen og igen at få det til at se ud som om, vi har ødelagt deres faldefærdige huse, hvorefter de kræver erstatning hos os. Derfor tager vi billeder af alle huse, indkørsler skure mv., før vi begynder at arbejde i et område.
Endelig spiller vejrforholdene også en stor rolle. Når det regner hernede, skyller alting væk. Det betyder, at hvis vi har gravet render til rør og ikke får dem dækket til, før det begynder at regne, kan vi starte forfra. De veje vi graver i, skal vi vedligeholde, mens arbejdet pågår. Efter sådan en regnbyge er det et meget stort arbejde at reetablere vejen. I det område vi befinder os, regner det ca. 3,5 m om året. Til sammenligning regner det ca. 0,6 m i Danmark. Til gengæld er der ikke mange regnvejrsdage her, men når det regner, så VÆLTER det ned i nogle få timer, hvorefter det bliver tørt igen.
Set-up
For at udføre en sådan opgave kræves et ret stort set-up. Fx har vi vores eget værksted med ca. 30 mekanikere, svejsere, elektrikere, autolakerere mv., hvor vi kan klare langt de fleste reparationsopgaver på vores maskiner. Værkstedet med tilhørende "tankstation" ses på billedet her.
Der findes desværre ret mange uærlige mennesker på Sri Lanka. Derfor har vi hyret et vagtselskab, der overvåger alle vores aktiviteter 24 timer i døgnet. Pt. har vi ca. 100 mennesker, der alene har til opgave at holde vagt.Projektet er et såkaldt ”Design and build”-projekt. Det betyder, at vi på byggepladsen har vores egen designafdeling/tegnestue. Dvs. at vi projekterer en del af byggeriet på pladsen. Vi tegner alt i AutoCad og plotter selv alle tegninger mv.
Vi er pt. ca. 75 funktionærer og ca. 1.050 timelønnede håndværkere på byggepladsen.
Status
Status er, at næsten alle bygninger er færdige, og næsten alle rør er lagt. Derfor er fokus nu på det arbejde, der kaldes ”Mechanical and Electrical Installations”. Det dækker over, at der skal installeres meget avanceret procesudstyr for at rense vandet. Det er typisk pumper, filtre, maskiner til tilsætning af kemikalier o.l. Dette arbejde udføres af vores eneste underentreprenør – et stort fransk firma, der hedder Degrémont, og som er blandt de førende på verdensplan til den slags opgaver. Degrémonts andel af entreprisen er ca. 20 %.
Billedet viser installationen i et pumpehus.
Vores næste store opgave bliver at få udført ”Commisioning”. Dvs. at vi afprøver og tester systemet på en meget struktureret måde. Alle dele af fx en pumpe skal først afprøves enkeltvis, først i tør tilstand, så i våd tilstand, så sammen med den gruppe af komponenter den skal arbejde sammen med (fx eltavler, sikkerhedsafbrydere o.l), og endelig skal hele systemet afprøves samlet. Til at udføre ”Commisioning” kræves specialviden, og derfor henter vi en del specialister fra Indien til at hjælpe i denne fase.
Vi skal slutte af med at køre hele systemet (dvs. producere rent drikkevand) uafbrudt i 72 timer, før vi kan aflevere byggeriet til vores kunde. Når det sker holder vi nok en lille fest, hvor vi skåler i rent vand!
Hermed flere billeder og forklaringer på vandprojektet:
http://picasaweb.google.com/mia.bastrup/VandprojektetJuni2009?feat=directlink