søndag den 10. maj 2009

På safari og se Yala Nationalparks vilde dyr

Noget af det vi holder af ved Sri Lanka er, at vi inden for forholdsvis korte afstande kan vælge mellem storbyferie, bjergvandring, strandlivet... og safari. Det er i tørkeperioden fra februar til juli, at chancerne for at se dyrerne ved vandhullerne er størst. Så med tre dages fri til Jens og årstiden taget i betragtning var tiden kommet til safaritur på Sri Lanka i deres største nationalpark Yala. Yala udmærker sig ved, at stort set alle arter af Sri Lankas vilde dyr lever her, heriblandt ca. 35 leoparder som det eneste sted.

Yala ligger 5-6 timers kørsel sydøst for Kandy, så vi stod tidligt op fredag morgen for at køre dertil. Vi kørte gennem bjerge og hvilke bjerge - så flotte og frodige med jungle, palmetræer, lidt tebuske, så kaotisk, så naturligt, så anderledes end hvad vi ellers har set af naturlandskaber her på øen. Smukt, smukt og atter smukt.
Hele vejen blev vi stoppet af flinke singalesere, som ville forære os te i anledning af Vesak (se forrige indlæg på bloggen).

Vi ankom til hotellet, der ligger meget tæt på nationalparkens indgang. Hotellet ligger derfor i et landskab, som minder meget om en savanne med buskvegetation, ellers bare støvet og sandet med vandhuller hist og her. Hotellets vandhul byder på krokodiller, vandbøfler og masser af vildsvin. Sarina var den første til at gå op på verandaen til hytten og skreg forskrækket, da der lå en landmonitor (fireben på ½ meter) og solede sig på gelænderet. Den forsvandt dog hurtigt efter Sarinas kor-stemme havde udfoldet sig.
Om aftenen, når vi skulle op i restauranten og spise middag ringede vi til receptionen, der sendte en guide med lommelygte, så vi kunne gå sikkert op til buffeten. Restauranten ligger modsat alle de andre hoteller på første sal, så man kan sidde og kigge på savannen og dyrerne, mens man spiser.

Lørdag morgen havde vi booket en åben jeep med chauffør/guide til kl. 5.30. Efter lidt typisk singalesisk bureaukrati kørte vi ind i parken samtidig med at solen stod op. Igen var det et helt forskelligt Sri Lanka vi oplevede.
Parken er i alt 126.000 hektarer stor og inddelt i fem blokke, hvoraf der pt. kun er adgang til blok I (der er 14.000 hektarer). Elefanter, aber og vildsvin kender vi til. Det overraskede os, at se så mange rådyr og hjorter. Anderledes var det også at se vilde elefanter i flok. Ingen af os har specielt meget forstand eller interesse i fugle, men man skal være overodentligt blind, hvis man ikke på dette punkt blev fascineret af de farvestrålende fugle i parken. Parken har over 130 fuglearter.

Jens' jagtviden kom os til gode, da vi fik forklaringen på savannens fødekæde, og hvorfor leoparden ikke kan være i nærheden, når rådyrerne står stille og spiser.
Da vi ikke havde set den eftertrækkede leopard på morgensafarien bestilte vi engang safari til sen eftermiddag. Så kl. 14.30 satte vi os ind i den åbne jeep igen og tog på "jagt". Det blev faktisk til en jagt, for vores kære guide, Sumudu, gjorde alt hvad han kunne for at finde en leopard til os. Mobilsnakken mellem guiderne inde i parken var flittig, og mødtes bilerne på vejen blev der ivrigt udvekslet "opdagelser". På et tidspunkt blev speederen presset i bund, og Sumudu klappede på taget for at fortælle, at vi skulle kikke frem. Her så vi en mindre skare af biler, der holdt stille med besøgende, som havde de store linser fremme. En leopard var inde i buskadset! Vi kikkede og kikkede og så da også venstre bagben af en. Hm, vi jagtede videre, for vi syntes jo ikke helt, at vi kunne sige, at vi havde set en leopard. Kort tid efter så vi en afskyelig lang og stor pythonslange snige sig i skovbunden lige ved siden af vejen. Føj en kleppert. Så ringede mobilen igen, jeepen blev revet rundt, og støvet stod i en sky bagud, mens vi ræsede til en anden afkrog af parken. Her så vi bjørne i et træ. Ja, vi kunne kun se dem, fordi vi fik at vide, at de var der. Ellers havde vi aldrig opdaget dem (se billeder under link nederst).
Klokken var nu godt og vel 18, og parken havde officielt lukket, så turen gik hjemad. Vi var også både trætte og matte og støvede (og lidt skuffede over det med leoparden) på det tidspunkt, hvor vi forlod parken og kørte den sidste kilometer til hotellet. Hvad springer pludselig ud foran bilen? YES, en leopard! Og sørme om den ikke gør sig den ulejlighed at stoppe op, så vi kan se den rigtigt. YES, igen. I må tage os på ordet, for vi har ingen billeder af det plettede dyr. Stella var bare helt oppe at køre. Hun ville se krokodiller, bjørne og en leopard. Alle tre ting var set med egne øjne.

Safari i Yala Nationalpark er ikke safari i Kenya (kan jeg godt sige uden at have prøvet sidstnævnte). Yala kan føles noget "crowded" og lille, men er alligevel et besøg værd. Det er sjovt at opleve både stedet, atmosfæren og dyrerne "live". Naturscenarierne er også flotte. Det breddeste udvalg af dyrearter oplevede vi på morgensafarien, der også var den absolut flotteste tur. Leoparderne og bjørnene siges til gengæld at komme frem på seneftermiddagene, hvilket også holdt stik i vores tilfælde. Så vi anbefaler både en morgen- og aftensafari.

I alt 1.500 kr. for 2 overnatninger for 4 personer med fuld pension. Det skal siges, at barregningen er den billigste indtil videre, da der var Vesak dag om fredagen og fuldmånedag om lørdagen, hvorfor det de to dage var forbudt at udskænke alkohol. Man måtte dog godt nyde drikkelse fra minibaren...og få den fyldt op igen!
Vi sluttede af med at se en rotte-slange foran restauranten.

Billeder fra weekendturen:
http://picasaweb.google.com/mia.bastrup/YalaNationalparkMaj2009?feat=directlink

3 kommentarer:

  1. Hej Mia

    Så er din blog belevt brugt som et mønstereksempel i en brugerintro :-)

    SvarSlet
  2. Hi
    Sumudu and his dad has launched their website at http://www.sugathesyalajeepsafaries.com/

    SvarSlet
  3. Hi Kurt
    Thanks for the link.
    Mia

    SvarSlet